~ rehla SYIRIA siri 1 ~

Bissmillahirahmanirahim.

p/s: 1) Post kali ini akan berlaku kesalahan tatabahasa dan agak sempoi.

2) Jangan tiru gaya bahasa ini dalam karangan Bahasa Malaysia. Nanti kena potong markah

3) Ejaan shorform pun ada yea.

Rehla ke syiria.

Alhamdulillah, berehlah juga pada musim panas kali ini. Pada mulanya rehla akan menuju ke dua buah Negara iaitu Lubnan dan Syiria, tetapi dibatalkan di saat-saat terakhir kerana viru swine flu. Hu hu. Kerana virus tersebut, tak dapatlah menjejakkan kaki ke lubnan. Semoga ada rezeki lain kali. Ameenn.

Perasaan memang kecewa sangat, mula-mula memang dah tak nak join, tapi sebab semua pengurusan telah dibuat dan duit pun telah dibayar, nak tak nak kenala pergi semula sebab kalu tak nak pergi pun, duit tetap tak dapat. [redha mode].

25 haribulan bermula rehlah. Pukul 7 pagi mulakan perjalanan. Mula-mula kami ke mafraq, mengambil 4 orang murokib dan seorang pelajar master di sana. Kak lisa namanya. Kemudian terus ke syiria. Tempat pertama dituju adalah Latakia. Perjalanan yang amat jauh. Dalam pejalanan tu, ramaila juga yang termuntah dan pening-pening lalat termasukalah yang tengah tekan-tekan huruf-huruf atas laptop ni. Hu hu.

Ramai gak yang merungut, cakap dah tidur 7 kali pun tak sampai-sampai lagi. He he. Memang jauh latakia ni. Ambil masa 6 jam untuk sampai. Ada-ada saja la mereka ni.

Sepanjang perjalanan hanya berhenti beberapa ketika sahaja. Kali pertama berhenti sebab pemandu tanya jalan, tak turun pun, pemandu pun same, tanya dari dalam bus saja. Kedua berhenti kat stesen minyak. Turun ambik angin syiria. He he. Sementara tunggu yang lain masuk tandas dan makan-makan, saya jalan-jalan sekitar.

Dalam jalan-jalan tu terjumpe bunga matahari yang besar. (dah memang bunga matahari besar kan) sebab tak biasa jumpa, jadi macam agak terexcitedla sikit. Posing-posing tangkap gambar. Tengah-tengah syok berposing, adalah 2 orang mamat arab nie pandang semacam dan datang kearah kami. Dengan senyum-senyum kambing. Tapi kami buat-buat tak tahu saja.

Then mereka pun memulakan mukaddimah bertanya “ min wein?” maksudnya dari mana?, belum pun sempat nak jawab, die dah cakap lagi “min irani??” dari Iran ker?? Kiteorang pun memandangla ke muka masing-masing, then adelah yang cakap “ la’ min malizi” -tak, dari Malaysia dengan menggunakan tsaqofah Arab lagi tu.

Sebut aja Malaysia, mereka pun tersenyum. Suka sebab orang-orang syiria ni pandang tinggi pada masyarakat Malaysia. Bangga jadi anak Malaysia. Tiba-tiba kami pun terfikir, apakah motif mereka mengatakan kami dari Iran? Adakah muka kami seperti orang-orang Iran yang berhidung mancung? Ha! Itulah yang kita tak tahu. He he [perasan mode]

Perjalanan diteruskan ke latakia. Masih tidur dalam bus lagi. He he. Disebabkan pernah pergi ke latakia ini, jadi perasaan menjadi agak kurang excited, sebab tu juga asyik nak tido. Dalam perjalanan yang semuanya padang pasir, kurang best gak nak tengok lama-lama. Tapi ada yang menarik dalam perjalan nie, seperti kilang proton di syiria. Waa..sekali lagi bangga jadi Malaysian. Itu tandanya kereta nasional juga mampu bersaing dengan kereta antarabangsa jika betuk cara pengurusannya. Bukan jaguh kampong aja tau.

Setelah beberapa ketika akhirnya sampai juga ke latakia. check in di chalet (tapi ala-ala rumah). Rehat-rehat. Tapi chalet kali ini kurang selesa berbanding chalet yang lepas. Rase macam nak tukar bilik, tapi dah penuh, huh u. terpaksala redha dan bersyukur. Ada gak bumbung nak tido malam nantikan..huhu Setelah selesai solat, sementara tunggu makan tengah hari (tapi dah dekat masuk magrib) kami jalan-jalan sekitar pantai latakia. Tangkap-tangkap gambar. Posing-posing.

Pastu kami main kapal air, tak tahulah nama sebenarnya ape, tapi kayuh-kayuh sendiri atas air. Memang seronokla sebab excited. Hehe. Tapi bile sampai kat tengah laut, kepala jadi pening, mungkin sebab penat + lapar + oleng-oleng laut. Cepat aja rasa nak kembali kedaratan semula (ayat macam dah sesat aje). Kemudian duduk-duduk kat tepi laut, bergambar dan tengok-tengok permandangan yang cantik.

Latakia ini adalah salah satu tempat peranginan di syiria. Ada laut dan kemudahan untuk perlancongan. Nak pula masa pergi sekarang ni musim panas, bertambah ramailah pengunjung ke latakia. Setelah pening hilang, kembali ke chalet untuk makan. Makan nasi syiria namanya nasi mandi. Hilang rindu nak makan nasi mandi. Sangat best. He he. Nak makan lagi lain kali semoga ada rezeki. insyaALLAH.

Dah siap isi perut, rehat dan solat. Kemudian jalan-jalan sekitar laut lagi. Tengok permadangan waktu malam pula. Angin yang best. Sesudah puas jalan kaki, naik basikal pulak. Terlalu lama rasanya tak naik basikal. Sampai syiria baru naik balik. Hehe. Cepat betul penat mungkin sebab

1) lama tak bersenam

2) tulang dah reput tanda tua, hehe

3) kurang mahir nak naik basikal, skill seme dah hilang..huhu..

ape daa….

Dah siap main-main basikal, kami pun teruskan operasi mandi laut. Mandi laut malam-malam, memang best, air suam-suam + angin sejuk. Hehe. Semua yng ada malam tu sibuk belajar terapung sebab kebanyakkan tak tahu berenang, jadi nak pandai berenang kenala pandai terapung dulu. Hehe. Akhirnya hampir semua berjaya terapung malam tu.

Puas mandi, naik ke bilik bersihkan badan dan makan BBQ yang dibakar oleh 4 orang murokib dari mafraq. Sedap-sedap [bodek mode] hehe

Past tu tengok Hindustan kemudian tertido. Baju pun dayah tolong ironkan. Kredit to dayah. Hehe.

Selamat perjalanan hari pertama di syiria. Terlena yang sangat sebab penat. Ape-ape pon still enjoy. Hehe. Still tak de la special sangat. Oooppppssss terjujur pulak. Hu hu

Nota no 1) best ker?? Hehe

Nota no 2) tak sangka aku ni tabah orangnya..hehe

Nota no 3) syiria syiria syiria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s