~ rehla Syiria siri 2 ~

Rehlah syiria siri 2
p/s:
1) Rujuk pesanan siri 1

Hari kedua dimulakan dengan kelam kabut. Disebabkan bangun lambat, jadi jadual pun terlambat. Sarapan pagi pun lambat. Semua nya jadi lambat. Tibe-tibe dalam keadaan lambat tu, bertambah lambat sebab arab yang akan bawa kami jalan-jalan sekitar Latakia pun lambat. Bukan sahaja lambat, tapi terlalu lambat. (cuba kira berapa perkataan lambat yang telah digunakan??) hehe

Sepatutnya aktiviti dimulakan pada pukul 6 pagi terjadi pada pukul 9 pagi. Gara-gara kami yang lambat tapi lagi lambat arab yang lambat tu. [geram sedikit mode]

Sudahla arab tu lambat, tengah dalam perjalanan nak makan pula. Jadi bertamabahla lambat sampai ke destinasi sebab tunggu pakcik arab nie makan dengan lamabat juga. [bertamabah lagi rasa geram]. Tapi sebebanarnya best juga sebab boleh tengok arab syiria buat roti. Tempat singgah untuk makan tu, menyediakan roti arab [lupala namenya yang khusus].

Tengokla mereka mengadun, melenyek dan membakar roti tersebut. Then ape lagi, walaupun dah makan pagi, tapi tetap beli sebab nak rasa roti arab yang mereka buat tu. Original beb. Sedap ker?? Alhamdulillah sedap la gak. Tapi rasa arabla…[macam mana rasa arab yea?]

Ada gak hikmah dari lambat-lambat. Erm..

Then perjalanan diteruskan menuju ke Ugarit. Tempat nie belum pernah jejakkan kaki lagi. Tertanya-tanya juga tempat apa. Setelah sampai, tengok tempat nie macam tak ada ape-apa yang istemewa. Cuba binaan separa runtuh aja. Nak masuk pulak kena bayar. Kiteorang mula-mula rasa tak nak masuk sebab macam tak de yang special pun, tapi ustz yang bawa kata masuk. Jadi kami pun masukla. [apa punya ayat nie?]

Sebelum masuk, diterangkan sedikit tentang tempat tersebut. Ugarit ini adalah satu petempatan awal masyarakat Syiria. Dipercayai orang yang mula-mula duduk di Syiria menempatkan diri mereka di Ugarit. Kawasan agak berbukit dan Nampak laut. Jadi, teori tersebut boleh dipakai. Sebab kalau nak buat petempatan, tempat asas adalah berdekatan dengan sumber air. Teori sejarahla. [insyaALLAH tak sesat sebab dah lama tinggal sejarah].

Sepatutnya ada pekerja yang akan bawa kami masuk kedalam kawasan petempatan lama tersebut. Tetapi disebabkan pekerja tu tak dating kerja or belum dating kerja sebab lambat, tak pun kami yang tercepat datang ke Ugarit, hehe, [kalau kami on time, adakah tempat tersebut telah dibuka??] jadi kami pun jalan-jalan mengikut kata hati. [bunyi macam kecewa aje]. Hehe

Pusing-pusing dalam Ugarit nie. Mula-mula rasa kecik aje tempatnya, tapi bile dah masuk, agak besarla gak. Ha, lupa nak bagitahu. Petempatan nie sebenarnya dibina semula. Kerjasama kerajaan syiria dengan perancis [kalu tak silap lagi]. Tapi ciri-ciri bangunan tetap sama. Tapak asal juga masih sama. Binaan dan stuktur pun masih sama. Cuba dibaiki oleh kerajaan sahaja. Kira still original lagila..

Jalan-jalan sekitar Ugarit nie agak penat
1) Sebab panas
2) Main hentam saja, dua tiga kali pusing tempat sama
3) Tak tahu menuju ke mana

Tengah-tengah jalan tu, sempatla kami merekodkan kenangan. Bukan sahaja gambar malah video. Kami nyanyi lagu tema kami semua. Secebis kenangan nyanyian amar. Lagu yang dipasang dinyanyikan oleh lelaki, tapi video klip dilakonkan oleh perempuan. disitu ada sedikit khilaf. [tak tahula sape yang tertukar] hehe. Tapi memang enjoyla buat video tu. Masing-masing dengan gaya masing-masing. Kelakar.

Nak tengok ker video tu?? Opsss…bukan untuk tontonan umumla.. hanya yang mendapat keizinan sahaja boleh menonton. Mahal beb kos pembikinan video tu. Nak pulak pelakon semua terlebih hebat. Haha..[perasan mode lagi]
Sebelum tu, ada peristiwa yang best gak. Sebab jumpe dhob. Dah hampir setahun duk Negara arab, tapi dhob belum pernah jumpe lagi. Akhirnye bertemu gak dengan dhob. Hehe. Dhob nie adalah sejenis binatang di padang pasir. Ala-ala macam cicak la juga. Tapi lagi besar.

Dhob nie juga ada peristiwa dengan Nabi SAW. Dhob menjadi dalil bagi taqrir. Iaitu sifat diam Rasulullah. Ketika sahabat makan dhob nie, Rasulullah tak halang dan Rasulullah tak makan. Tu tanda bukan tak boleh dan bukan haram. Tetapi sifat diam Rasulullah tersebut membawa keada wujudnya taqrir. Dhob pon berjasa. huhu

Setelah selesai jalan-jalan sekitar Ugarit. Beli cenderahati. Tapi tak beli apa pun, just poskad jer. Sekadar kenangan. Okla tu. Tangkap gambar ramai-ramai. Dan balik ke bus. Teruskan perjalanan ke ra’sul basit. Tak tahu juga tempat ini. Nama macam best. Best ker? Hehe

Agak jauh perjalanan ke ra’sul basit nie. Jalan pula bengkang bengkok dan pening-pening. Aduii. Hu hu. Sabar sajalah. Dalam perjalanan, singgah sekejap di tepi tasik. Name tasik tu kalu tak salah sad balluran. [betul ke eja tu? Agak-agak ajelah]. Cantik tasik nie, tenang aja, ada pokok yang banyak. Memang bestla. Tapi singgah sekejap saja, ambik gambar dan teruskan perjalanan. Tapi kira okla tu. Pernah juga singgah kesana.

Selepas tu, perjalan pun diteruskan. Memang jauhla ra’sul basit nie. Tertanya-tanya gak tempat apa sebab tak tahu. Sekali lagi dalam perjalan tu, kami singgah. Singgah di sempadan Turkey. Tapi tak masuk pun. Huhu. Bilala agaknya berpeluang ke sana yea. Teringin. Hehe semoga ada rezeki. Ameenn .

Jalan diteruskan lagi. [berapa kali terus tapi tak sampai-sampai lagi]. Pening-pening membuatkan terpaksa tidur bagi mengelakkan lebih pening. Baru je nak lena, rupanya-rupanya dah sampai. Tengok ke luar tingkap. Terkejut! Pantai!! Huhuhu..[mase tu memang geram sangat-sangat.] jalan jauh-jauh, rupanya ke pantai. Hu hu. Serius geram. Latakia pantai, ras’sul basit pun pantai. Ingtkan tempat apa.

Tapi pantai die memang cantikla. Tak dinafikan. Tapi disebabkan asyik pantai saja naik geram. Jauh-jauh + pening-pening = geram. Tapi redha ajalah. Sebab arab yang aturkan. Mereka ni [Jordanian] manelah ada laut [melainkan aqobah]. So mereka beranggapan Malaysian pon terlalu suka sangat-sangat dengan laut sebab tak pernah jumpe laut. Padahal Malaysia banyak lagi laut. [serius sangat geram]. Tapi redha ajela. insyaALLAH ada hikmahnya.

p/s : past nie sila pastikan tahu tempat dituju sebelum sampai. Tak dela kecewa.

Cuci-cuci mata dengan permandangan yang cantik. Segar sekejap. subhanALLAH.
Duduk dalam hampir setengah jam, naik semula ke bus. Terus balik ke chalet. Seharian yang tak de la best sangat. [serius jujur]

Balik chalet terus tidur. Sebab pening + sakit + geram. Past rehat-rehat, solat dan makan. Makan kabsah pulak. Nasi juga. Cuma lebih lekit, ala-ala nak jadi pulut, tapi belum jadi. [tak tahu nak explainla]. Tapi yang penting memang sedap. Kuat betul makan. [huhu]

Kemudian, pergi pantai lagi. Petang nie sangat syokla. Naik basikal ala-ala kereta. Dikayuh oleh 4 orang. Nak kawal gune stereng. Memang kecoh sangat ahli basikal tu. Sebab susah nak kawal. Jalan pantai pulak tu, bertamabahla sukar. Tapi memang syok. Orang arab sekeliling pun macam teruja jer tengok kiteorang sebab kiteirng yang terlalu teruja kot. Hehe.

Sekarang dah pandai kawal stereng [means dah boleh ambik lessen tak..hehe] bile yea.?? Huhu

Lepas main basikal kereta [letak nama sendiri]. Kembali ke pantai. Main jet ski. Waaa….seronok sangat
1) Sebab belum pernah naik lagi
2) boleh jerit kuat-kuat
3) Lepas kan tekanan yang membebankan jiwa

Tapi ada juga tak best
1) Tak boleh bawa sendiri
2) Pemandunye lelaki
3) Sekejap aja

Apa-apa pun lain kali nak naik lagi..insyaALLAH. kemudian duk lepak-lepak kat pantai tunggu maghrib. Sambil tu borak-borak ngan makcik arab dari syiria nie. Ya ALLAH sangat pekat Amminye. Serius sukar nak faham. Kesian makcik tu kena cakap banyak-banyak kali.

Macam-macamla borak. Tanya itu dan ini. Pasal Malaysia. Past 2 sedia untuk BBQ. Malam ni kami bakar sendiri. Murokib dari mafraq tolong hidupkan api saja. Yang lain semua kami buat. [semuala sangat].

Kemudian, bakar-bakar ayam. Memang cunla ayam yang dibakar oleh orang yang pakar macam kami. [tapi ada jer yang hangus], yang penting bukan saya yang buat..[nak perasan lagi nie…astagfirullah]].

Main bakar-bakar. Tapi dalam bakar-bakar tu. Adalah seorang hamba ALLAH nie terjirus seseorang dengan sos ayam. Dari hujung tudung sampai hujung jubah terkena sos. Serius berdebar tengok. Tapi yang kena jirus still maintain. Yang penjirus sos tak keruan jadinya. [takut dan rasa bersalaah kot].

Tengok mereka bersihkan sos sambil pusing-pusing ayam sebab tak nak hangus. [tu pun nak bagitahu ker?] Borak-borak. Bergambar. Kemudian pergi ke tempat berkumpul ramai-ramai. Kami adakan aktiviti teka-teka. [bukan teka-teki tau]. Buat gaya cuba teka apakah yang ingin dimaksudkan. Macam-macamla idea yang keluar malam tu. Tak kurang juga kena mengena. Bukan niat untuk mencaci, tapi bergurau, yang penting malam tu semua enjoy. Tergelak semua.

Yang tengah bakar ayam kat tempat BBQ semua terjeling-jeling melihat apakah yang kami lakukan. Dah abis aktiviti, diteruskan dengan makan-makan. Sedap-sedap. Masing-masing angkat bakul sendiri.

Mula-mula ada yang kata sedapnya ayam nie. Sapelah yang perap yea. Pastu ada plak yang sambung, kalu perap jer tapi tak bakar tak jadi gak.[sorang lagi msuk bakul]. Ade pulak kate, kalu tak buat sos tak sedap gak.[bertambah gak yang masuk bakul]. Entah berapa orang yang masuk bakul hantar naik lif. Yang paling last sekali, ada yang cakap, kalu tak ada arang untuk membakar, ayam yang kiteorang makan nie takkan sedap macam nie. Tak kisahla ape-ape pun. Yang penting ayam tu memang sedap. Semua tu kan anugerah ALLAH. Bagi kita deria rasa, rezeki makan ayam. Bersyukur kepada ALLAH. Alhamdulillah

Then past makan, kemas-kemas barang hantar ke chalet. Kemudian jalan-jalan kat pantai. Ambik angin malam. Best2. Tapi lupa nak bgthu ahli chalet yang kiteorang balik lambat (2 orang jer pun). Malam tu berlajar tengok buruj. Sebelum nie bca buku. Kalu nak aplikasi pun tak tahu sangat dan jarang dapat tengok. Tapi malam nie sangat-sangtla bertuah. Jumpe bintang scorpio. [kalau salah, bermakna yang bagithu information tu pun salah] dan buruj menunjukkan arah jalan. Seronok-seronok.

Pastu duk tepi laut tengok ombak. Dan tangkap gambar percikan ombak. Tak dapat capture dengan baik la. Ade satu dua jer yang jadi. Tu pun tak dela cute sangat. Rase-rase macam dah lame jer kat pantai, kami pun blik ke chalet. Dah agak dah akan kene bebel. Tapi kami pun buatla muka penuh kesian dan bersalah sebab buat orang risau dengan menggayakan muka yang penuh manis dan menggoda [btol ker fifi??]haha

Pastu tolong co-pilot buat sarapan. Tolong gaulkan sos dengan mayonis jer pun. [tu pon kecoh nk announce dalam blog da]. Kemudian iron baju. Siap2 nak tido, then terus terlelap. Esk punya pgrm menanti..
Damascus kota purba. [jolokan yang saya bagi]. Hehe. Kota penuh sejarah dan kenangan untuk diri ini. Huhuhu.

Sudah habis hari yang kedua.

Nota no 1) : minta maaf pada pengurusan, sebab banyak sangat komen dalam hari ni.
Nota no 2) : nak jet ski lagi
Nota no 3) :rase-rase nak lagi tak pergi latakia?
Nota no 4): adakah seronok??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s