~ rehlah Syiria siri 3 ~

Rehlah syiria siri 3

p/s : sila rujuk pesanan rehlah syiria 1 dan 2

Alhamdulillah, hari terakhir di syiria bakal diharungi. [telah pun]. Hari sangat indah, PERMAI [tetibe plak masuk persatuan Jordan], mendamaikan. Pagi ni dah tak de perkataan lambat. Semua berjalan on time. Alhamdulillah. [lambat sikit-sikit jer].

Pak arab yang bawa jalan pun dah balik ker Jordan malam semalam. Jadi kami mulakan hari kami hanya ada seorang arab jer di sisi iaitu pemandu bus. [tu pun terpaksa ada, kalau tak da mesti lagi best].

Perjalanan dimulakan pada pukul 7 pagi. Tujuan utama tentulah kota Damsyik. Kota penuh sejarah [saya bagi jolokan macam tu]. Sebelum ke Damsyik, singgah la dulu ke beberapa tempat untuk memenuhkan ruang percutian. Mula-mula dari latakia, kami teruskan perjalanan ke tartus.

Tartus ini adalah tempat perkampungan nelayan. Nelayan kat sini tak duduk kat pantai tau, tapi duduk kat pulau. Tartus nie jugak dah pernah pergi. So perasaan excited tak de la sangat. [berlagak giler punye mode]. Sampai tartus, terus ustaz sewa boat untuk hantar kami ke perkampungan nelayan yang bukan macam kampong kat Malaysia tercinta.

Naik bot, pusing seluruh pulau Andalas [kalau tak salah namanya]. Masa kali pertama pergi ke tartus ni dulu, rasa-rasa warna air laut kat sane warna biru, tapi kali ni pergi warna air laut tu macam dah bertukar kepada hijau-hijau. [pelik la gak]. subhanALLAH. [tak pasti sama ada laut bertukar warna atau mata ku yang rabun warna].

Naik but hampir setengah jam. Memang asyik berposingla atas bot tu. Macam-macam gaya yang dilakukan. Ala-ala titanic, syok sendiri, syok ramai-ramai, kuak lentang, dan berbagai gaya-gaya yang amat-amat bergaya. [adui..] semua tengah layan perasaan.

Biasalah diri yang telah semakin lemah antibody merasakan amat pening dan hampir-hampir ingin termuntah masa atas bot tu. [nasib baik tak muntah]. Dalam perjalanan pergi, ada yang jumpe penyu. Mereka kata ada 2 ekor. Kalau mereka tipu bermakna maklumat ini adalah palsu. [sebab saya tak Nampak, tapi nak cerita gak. Ape daa..dalil tak kukuh, sila jangan tiru].

Semakin dekat dengan pulau, semakin kurang kecantikan yang dilihat kerana dicemari dengan sampah sarap. Bukan sahaja bekas makanan ringan, botol plastic, malah jagung pun turut terapung disekitar pulau tersebut. [ikan makan jagung ker?]

Sampai saja kat pulau tu tak jalan pun sekitar pulau sebab

1)      Dah pernah pergi

2)      Tak dela besar mana

3)      Tempat menarik tak banyak sangat

4)      Sebab utama sebab pening dan tak mampu nak jalan. [simpati]

Sepanjang masa kat pulau tu duduk-duduk tengok orang shopping. Kali ini ramai pengunjung. Sangat ramaila, jadi sesak kat kedai jual kulit-kulit kerang [cenderahati]. Syok gak duduk-duduk tengok orang. Ramai pelancong dari Iran. Erm. Mesti tertanya macam mana boleh kenal orang tu orang Iran. [sebab kan kami Iran- merujuk pada dialog di siri 1- memang perasan sangat-sangat].

Boleh kenal orang iran sebab

1)      Pakaian mereka

2)      Bahasa mereka

3)      Hidung mereka

Sementara duduk-duduk, adalah seorang Irani ni duduk kat sebelah saya. Mula-mula senyum-senyum, lepas tu helo-helo, lepas tu apa lagi, berborakla. Tapi nak dijadikan cerita,die tegur dengan menggunakan bahasa Iran. Manelah pernah belajar. Dengar pun jarang sekali apatah lagi nak faham. saya ingtkan mula-mula orang Iran ni boleh berbahasa dan tahu bahasa Arab fusha tapi rupanya habuk pun ta dak. 100% berbeza dengan bahasa arab daa.

Punyalah sedap cakap arab dengan mereka rupenya mereka tak faham. [malu sekejap] lepas tu gunala bahasa yang kononnya bahasa nombor satu dunia nie [bahasa Inggeris]. Pun tak berapa nak fasih gak Irani ni. Tapi sebab ada anak die yang masih sekolah, hafal beberapa kalimah inggeris, bolehlah cakap.

Banyak gak cakap-cakap. Tapi Irani tu lebih suka bercakap dalam iran. Saya pun apa lagi, tak faham asyik angguk tanda setuju. Irani nia agak baikla sebab bagi macam-macam. Dengan buah, halawiyat dan air. [muka kesian sangat kot –bukan kesianla tapi muka pening sebab tu wujud muka penuh simpati].

Masa nak makan buah yang dia bagi tu rasa macam serba salah aja. Takkan nak makan terus aja, tak basuh, so pegang ajelah, [niat nak makan nanti –kalu tak sedap boleh cover muka]. Tapi irani nie suruh gak makan buah tu. Alamak! So, orang dah bagi, jadi makanla depan dia. Serius cakap buah tu memang sedap. He he. Kepala pening + tekak loya dapat buah masam = lega.

Irani ni semacam berusaha sangat untuk berborak dengan saya [ayat tak boleh blah] sebab Tanya kawan-kawan iran yang lain perkataan dalam bahasa inggeris. Dia Tanya datang dengan siapa, mana family, buat apa kat syiria, macam-macamla lagi. [walaupun cakap macam ayam dengan itik, tapi masih lagi timbul keserasian]. Saya pun cakapla Inggeris yang dah lama tak guna [berkarat kot], tapi confident sebab Irani ni macam saya gak. So jangan takut utk salah dalam belajar yea. Tapi dalam saya cakap [explain soalan die], tak tahulah yang di faham ke tidak. [moga-moga fahamla].

Masa borak-borak, dia ada Tanya dari mana, tapi sedihnya dia tak tahu MALAYSIA. So, tugas duta kecil Malaysia pun terjalanlah. [nak gaji! Haha]. Semoga lepas nie selepas irani tu jumpe Malaysian yang baik budi nie [perasan giler] jadi kenal dan sukakan Malaysia. Boleh melancong ke Malaysia. Tambahkan pedapatan Negara sebab kedatangan mereka. Malaysia bertamabah maju. Wa..best2. [semoga maju yang seimbang..ameen]

Kemudian, tangkap gambar dengan irani ni. Tanda kenangan. Lepas tu ucap terima kasih dan menuju ke bot untuk ke tartus kembali. Nak dijadikan cerita, irani tu pun nak naik bot jugak. Tapi bot sebelah. Kemudian lambai-lambai. Tanda tadi telah menyemat ukhuwah bersama. Yang lain pun turut sama melambaikan tangan. Bot irani dan Malizi. Bergabung!

Naik bot ke tertus. Sekejap pula rasanya dah sampai ke daratan. [sebab dah tak pening makan buah hulu-nama buah yang diberi Irani dalam bahasa Iran]. Sampai ke daratan, naik bus dan bertolak ke damsyik. Kota seribu kenangan [ aini BERTABAH!! ].

Sampai di kota tersebut, destinasi pertama ialah souq halawiyat a.k.a medan. Tapi driver bus ni buat hal pulak. Tak nak bawa kami semua ke souq tu. Die pun mulala beleter dan marah-marah. [memang betol-betol arabla]. Kecoh nak cepat balik. Dia kata tak ada souq halawiyat kat syiria ni. Bertekak dengan arab tahula macam mane. Memang geram. Bukan tak ada souq tu, tapi dia tak tahu dan malas nak bawa. Sebab tu timbul macam-macam alasan. Arobi arobi.

Nak tak nak, pak arab yang banyak kerenah [fuh! Jujur, maaf yea pakcik]  nie pun hantarla juga kami ke souq halawiyat. Dan terbukti souq tersebut memang wujud, bukan hayalan kami tau. So shoppingla halawiyat untuk di poskan ke Malaysia [kalau sempat dan berkesempatan]. Buat kuih raya. Hehe.

Kembali ke bus untuk ke destinasi utama hampir semua ahli rombongan. Ke souq hamidi [tempat shopping]. Souq hamidi ni adalah antara souq yang tertua yang ada kat tanah arab. [dunia kot] Sejak zaman Nabi SAW. Kalu berdagang ke Syam tu, maknanya ke souq hamidilah. [yea ker?] souq nie memang besar dan panjang. Dan banyak cabang-cabang. Kalau pergi kali pertama mesti akan sesat. Kalau kedua ketiga akan sesat kalau orang tu jenis tak kuat ingat jalan. [macam siapa la tu?? Hehe].

Sebelum sampai ke souq hamidi singgah sekejap ke maqam-maqam berdekatan. Seperti maqam abu darda’, salahuddin al-ayubi, nabi Yahya, maqam kepala sidina husin. Masa mula-mula sampai dulu. Maqam abu darda’ tutup, jadi tengok kat luar saja, tak masuk, tapi kali ini berezeki, jadi boleh masuk. Past tengok keluar balik sebab nak kejar masa.

Ingatkan akan solat di masjid umawi, tapi mereka semua pakat-pakat solat di masjid yang menempatkan maqam abu darda’. Saya yang tak tahu [sebab keluar awal] duduk di luar sambil borak-borak dengan pakcik yang jaga maqam dam masjid tu. [macam peramahla pulak, asyik borak saja – dah memang habit].

Muqaddimah nak borak punyala cun. Tanya pakcik, siapa abu darda’ nie sebenarnya. Kemudian pakcik nie menjawab dengan muqaddimah yang lagi power. Die berkata [setelah dialih bahasa kepada bahasa melayu dan stuktur ayat yang mudah difahami –sila abaikan tatabahasa]. ‘awak nie, belajar jauh-jauh, naik kapal terbang, abu darda’ tak kenal? [ dan aku mula terkesima.-malu sungguh] belum sempat nak bela diri [ nak cakap bukan tak kenal Cuma saja nak cari topic nak cakap ngan pakcik jer (adakah aku akan berkata demikian dengan pakcik tu) tidak!] pakcik tu pun sambungla penerangannya.

Abu darda’ merupakan seorang periwayat hadis, beliau juga mempunyai jasa dalam proses pengumpulan Al-Quran. Beliau merupakan sahabat baginda SAW. [seba sedikit tentang abu darda’]. Seterusnya pakcik ini memanjangkan kalamnya dengan memberi nasihat supaya belajar rajin-rajin dan cari ilmu banyak-banyak. insyaALLAH pakcik, sedang berusaha dan sentiasa berusaha. [doakan supaya istiqomah].

Kemudian rombongan berpecah kepada 2 bahagian [sebab nak kejar masa]. Pemandu bus tu bagi masa untuk ke souq hamidi dalam 1 jam setengah sahaja, manala sempat, nak jalan-jalan, survey n shopping. Memang geram. [tiap hari bermasalah dengan arab].

Jadi semua bergerak dalam kadar yang segera. Masuk ke masjid umawi, saya yang belum solat pun solatla di masjid umawi sorang-sorang. [sebab semua dah solat] past tu kena tinggal. Jalan sorang-sorang. Best gak. [terkenang sebuah memori lalu, kisah…….hahaha].

Dah siap jalan-jalan tapi tak ambik gambar banyak sebab

1)      Dah pernah pergi [banyak dah gambar]

2)      Jalan sorang-sorang

3)      Kurang excitedla

Teruskan perjalan masuk ke souq hamidi. Masa masuk tu, serius berdebar. Nak tahu kenapa? Hahaha..biarlah rahsia. AINI BERTABAH!!

Sebelum datang, plan macam-macam nak beli, sampai ke souq tak tahu nak beli apa. Tak ada rasa. Cuma beli alas meja untuk mak, tali pinggang untuk abang-abang, jubah untuk diri sendiri. Yang lain-lain, tak beli pun. Maaf yea. Lain kalila. Ditempat lain dan barangan lain.

Dua tiga kali patah balik dalam souq hamidi tu. Makan ais krim tumbuk. Ais krim yang istimewa kat syiria. [kata merekala] tapi rasa macam biasa. Ari tu makan perisa vanilla, kali ni makan perisa coklat. [dah tak mo vanilla, tiba-tiba tak suka!].

Lepas tu kembali semula ke bus, tunggu orang lain yang bershopping. Kemudian pak cik arab nie pun moody sebab ramai yang lambat. [ dah bagi masa tak cukup, janganla marah-marah]. Pemandu pun mogok dengan tak nak pasang air cond bus. Sabar sajalah. Buatla apa yang awk nak buat. Dah tak de rasa. Akhirnya lepas dia mogok sambil bebel-bebel, dia pasang juga air cond. Terima kasih yea pakcik. Huhuhu

Time back to Jordan. Huhu. Singgah sekejap kat sebuah kedai. Turun teman kawan beli buah yang macam irani tu bagi. [rupanya ada jer kat Jordan, tapi tak tahu. Belum habis explore lagila]. Sedap-sedap. Dan terus balik ke Jordan.

Kat border pun tak de masalah sangat. Driver bus yang tadi marah-marah pun jadi baik sebab nak minta tolong kami-kami pegangkan rokok yang dia beli sebanyak 5 katon. Sabarla. Baik ada sebab. Huh!. Tak kisahla, janji bukan saya yang simpan.

Kemudian ke mafraq, hantar mereka kembali ke tempat asal mereka. Hehe. Dan balik ke Irbid.

Habis cerita rehlah syiria. Eoknya kelas. Serius mengantuk. Huhu.

Sekian telah habis…

Nota no 1) : huh! Penatla taip

Nota no 2) : kalau salah eja tu, computer ter set English, dan ada yang tak perasan

Nota no 3) : adakah akan ku jejakkan kaki ke syiria lagi??

Nota no 4) : tak sangka la aini memang BERTABAH

Nota no 5) : gambar nantila upload, kalau rajin dan senang nak masukkan –intenet sangat lambatla-

Nota no 6): nak jalan mana pulak lepas nie yea?

Nota no 7) : belajar jangan lupa

Nota no 8) : maaf pada sesiapa yang kurang berkenan pada post yang seperti ini.

Nota no 9): maaf gak jika terlanjur biaca –serius dari hati ni-

Nota no 10): inilah nota paling banyak dalam sejarah post entry dalam blog.

Nota no 11): berhentilah, penat! Esok ada class.

Keypad off!!

2 thoughts on “~ rehlah Syiria siri 3 ~

  1. wslm…terima kasih atas perasaan itu, jemput jenguk dan baca lagi. semoga memperolehi kebaikannya..

    ~salam perkenalan kembali~ =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s