~ selamat ulang tahun ~

Dengan Nama ALLAH yang Maha Mentadbir Alam ini.

ALhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

24 Jun 2010, secara rasmi memperoleh ijazah Sarjana Muda Syariah, pengkhususan Ekonomi dan Perbankan Islam dari University Yarmouk Jordan. menitis air mata saat melihat ijazah yang didapat semasa majlis konvokesyen tersebut. oh!

dan hari ini, 24 Jun 2011, semua hanya tinggal kenangan. sekarang sedang berusaha merealisasikan masa depan, seperti yang diidamkan. moga ALLAH permudahkan.

Yang paling jauh ditinggalkan adalah masa lalu, dan paling cepat datang adalah waktu kematian. -Imam Syafie-

saya rindu debu dataran itu, saya rindu pada sunyi perpustakaan disana, saya teringin maqlubah juga syawarna, terdengar-dengar merdu suara syiekh ma’mun, terbayang-bayang pokok zaitun yang penuh debu, terasa-rasa manis kelat buah tin segar, terkenang-kenang damai bumi irbid, persatuan yang PERMAI, aktiviti yang berfaedah, rakan-rakan yang sanggup berkorban, simsimah tempat shoping kala malas, doi3ah dan abu mahmud.

sakan kuning dan andaleep, teksi kuning yang bising, hon-hon yang tak berhenti, abang panjang jual syawarma dekat mat3am kuliah iqtisod.

Dr Abdul Jabar yang sangat kebapaan, Dr Emad barokat yang selalu cerita tetang Malaysia, Dr Zakariah quddah yang sabar, Dr Muhammad Bani isa yang caring, Dr Ibrahim yang handsome, Dr Najah yang suka bagi tulis dekat papan putih, Dr tolafahah yang sabar ajar Micro banyak kali pada saya. oh!

juga miss manal, miss atof,…sangat keibuan dan ceria-ceria!

terima kasih.

pelik lah! kenapa over sangat ni? semoga jiwa ini cepat stabil. sudah-sudah fikir masalah sendiri, masalah masyarakat dan umat lebih diperlukan.

settlekan dirimu aini, baru mudah settelkan yang lain. fokuskan tujuan hidupmu. jelaskan matlamat yang ingin dicapai sebelum menutup mata. sekurang-kurangnya ada kesan pada dunia!

.
.
.
.
.
.
.
.
p/s : Sultan Muhammad al-fateh buka Constantinople umur 22 tahun. Ibnu Sina menulis buku Qanun fit tibb umur 22 tahun (malah ada pendapat mengatakan umurnya 21 tahun). saya pada ketika umur 22 tahun, hanya memperoleh segulung ijazah? bagaimana mahukan Islam seperti dulu yang kuasai 2/3 dunia jika umat terdahulu tak mahu dicontoh?

sedarlah aini, umur makin pendek, jasa tak kan tak ada kan? FOKUSLAH! Sudah setahun habis belajar, sepatutnya adalah sumbanganmu…..USAHALAH!

SYAM………….tanah itu, ku mahu jadi ‘tanahku!’

24 Jun 2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s